• СОДРЖИНА Зоран Јовановски НА КОМШИЈАТА КРАВАТА...?..............10 Александар Поповски УМЕТНОСТ Е ДА ЖИВЕЕМЕ СО ОВА СЕГА И СО ОНА НАПРЕД...............12 Гордан Георгиев ДВЕ МАКЕДОНИИ.....................20 Горан Петревски НЕПРИЈАТНА ФИСКАЛНА АРИТМЕТИКА – КАКО ПЛУС...

 • Халкбанк АД Скопје е добитник на наградата “STP Excellence Award “ за 2017 од Commerzbank како признание за квалитет и брзина во процесирање на меѓународните плаќања. Оваа награда е особено значајна и ја потврдува одличната соработка на Халкбанк АД Скопје со Commerzbank како и квали...

 • Македонското премум црвено вино „Домен Лепово Гранд Куве“(Domaine Lepovo Grand Cuvée), од бербата 2015-та, по трет пат е прогласено за најдобро вино на меѓународниот вински натпревар „Вино Љубљана“. На годинешниот јубилеен 60. Меѓународен вински натпреваршто се одржув...

 • Комерцијална банка АД Скопје е добитник на наградата Commerzbank’s STP Excellence Award за 2017 година, како признание за брзината и квалитетот на меѓународните плаќања. Оваа награда е особено значајна бидејќи Commerzbank ја потврдува одличната соработка и по втор пат го признава извонреднио...

 • НБРМ има чест и задоволство да ѝ го претстави на јавноста првичниот сликовен приказ на првите полимерни банкноти на Република Македонија, коишто на 15 мај годинава влегуваат во оптек, а се во апоенска вредност од 10 и 50 денари. Основната разлика помеѓу овие и книжните банкноти од истата апоенска в...

 • Илија Ќироски

  По неколку години отворено дебатирање во разни области кои го сочинуваат деловното работење како што се човечките ресурси, сопственичките права, даночната структура и финансиските прашања, административни и правни постапки, како и секторски прегледи на странските директни инвестиции, Советот на стра...

 • Штефан Петер

  Минатата година Советот на странски инвеститори (ССИ) ја прослави 10-годишнината од формирањето. Примарната цел на неговото основање беше да се обезбедат консултантски и советодавни мислења и предлози од страна на странските инвеститори користејќи ги нивните знаења, искуства и ставови во врска со ра...

 • Од 1.мај 2018-та функцијата генерален директор на Пивара Скопје ќе ја извршува Владимир Косијер. Тој на оваа позиција доаѓа по Јован Радосављевиќ, кој со оваа редовна организациска промена е унапреден на позицијата генерален директор на операциите на Coca-ColaHBC во Романија. На позицијата генерале...

 • Делегацијата на германското стопанство во Македонија, вчера вечер беше домаќин на 5о. гости кои се дојдени во Македонија по повод Дигиталниот самит кој ќе се одржи следните три дена во Скопје. Патрик Мартинс, директорот на Делегацијата на германското стопанство во Македонија го отвори настанот и по...

 • Платежните картички го достигнуваат врвот на популарноста во земјава. „Ин“ е да се плаќа со картички. Сé повеќесе „избегнува“ плаќање во готовина. Речиси секаде може да се плати со картичка. Дури и такси службите најавуваат дека наскоро ќе воведат безготовинско плаќање...

Back to Top