• Зоран Јовановски

  „Југо“ требаше да биде новата извозна ѕвезда на „Застава“, производителот на автомобили од Крагуевац, во 80тите години на минатиот век. Автомобилот имаше неверојатно ниска извозна цена којашто, сепак, беше соодветна за неговиот, благо речено, проблематичен квалитет. Но, за ди...

 • Зоран Јовановски

  Има една изрека во банкарството, којашто вели: Лоши кредити се даваат во добри времиња. Светот беше безгрижен, опиен од чувството дека ужива во незадржлив економски раст. Цените на недвижнините во САД достигнаа невидени височини, во финансискиот сектор во светот изгледаше како да се појавил алхемича...

 • Зоран Јовановски

  Почетоците, мотивите, годините на развој Луѓето на твоја возраст со пензионирањето влегуваат во нова фаза од животот, кога треба да се одморат, му реков на татко ми, Тихомир Јовановски, тогашен професор на Економски факултет при УКИМ. Доаѓа време кога треба да се одмориш од сите досегашни напори. Н...

 • Зоран Јовановски

  На крајот од годината, кога по правило сите ги сумираме резултатите и ги правиме плановите за наредната, вреди повторно да се истакне она што многумина го забораваат, дека иднината зависи од нас самите, како што вели една изрека, „ти си тоа што го избираш“. Во овој контекст, многу е важн...

 • Зоран Јовановски

  Деновиве слушнавме за иницијатива презентирана од европратеникот Иво Вајгл, а за која наводно се согласил и еврокомесарот Хан, за примена на механизмот на Европскиот парламент за процес на дијалог наречен „Жан Моне“. Идејата е претставници на Владата на Македонија и опозицијата да се сре...

 • Зоран Јовановски

  Љубљана има 560 метри квадратни зелени површини по жител. 560 метри квадратни по жител, официјален податок. Од неодамна е официјално прогласена за Зелена престолнина на Европа. Разбирливо, тамошните градски власти се многу горди за тоа, а и за многу други квалитетни работи што ги направиле, како ...

 • Зоран Јовановски

  Дали некогаш сте користеле кредит од некоја банка во Република Македонија? Ако сте користеле тогаш знаете дека каматната стапка по која сте го отплаќале кредитот била утврдена во договорот за кредит што на почетокот од кредитот сте го склучиле со банката. Каматната стапка можеше да биде фиксна и ...

 • Зоран Јовановски

  Ако на некој пазар дојде до зголемување на понудата тогаш таа по дефиниција треба да доведе до зголемена конкуренција кај понудувачите. Во такви околности, според економската теорија, во зависност од тоа што се случува со побарувачката, треба да дојде до пад на цената на она што се нуди или до подоб...

 • Зоран Јовановски

  Текстов го пишувам на денот кога е објавен списокот на кандидатите за членови на новата Влада на Република Македонија. Имајќи ја предвид динамиката на „Економија и бизнис“ како месечник не можам да го чекам официјализирањето на изборот и одам со претпоставката дека тесното парламентарно ...

 • Зоран Јовановски

  Многу рано студентите по економија ја учат лекцијата дека нема бесплатен ручек. Некој ручек може навидум да изгледа како да е бесплатен, но не е. Некој ќе мора да го плати, односно да го покрие трошокот за неговото подготвување. Дали тоа ќе биде тој што го нарачал и изел ручекот, некој што исто така...

Back to Top