Финансии / Банкарство

ДОДЕЛЕНИ НАГРАДИТЕ ЗА ВИЗИИ ЗА ПОДОБРО ОПШТЕСТВО

блиц Македонија

Намалување на загаденоста од текстилен отпад во Македонија преку ангажирање долгорочно невработени жени, намалување на вишокот храна што се фрла на депонија и нејзина намена онаму каде што е најпотребна, промоција на ракотворби изработени од лица со попреченост и маргинализирани групи, заштита на бездомните кучиња, но и подигнување на свеста дека нив треба да ги посвојуваме, а не да ги купуваме се наградените идеи на „Social Impact Award 2017“. Ова се визиите на „Food for everyone (Community)”, „AvavHappy Dog Centre”, „Sozdadi.mk” и „Coterie – The Art of upcycled clothes”, овогодишни добитници на наградата „Social Impact Award” – чиј заеднички предзнак е создавање позитивен општествен импакт во своето опкружување. Конференцијата беше местото каде што младите имаа можност да слушнат инспиративни приказни за трендовите на социјалното претприемништво и социјалните иновации од девет говорници од регионот и од Европа. „Social impact award” се доделува трета година по ред, а од Шпаркасе банка Македонија, покровители на настанот, силно веруваат дека овие идеи ќе направат видлива промена и ќе бидат значаен придонес кон подобро и поквалитетно општество. 

ПРЕПОРАЧАНО