Финансии / Банкарство

МЕКДОНАЛДС ПЛАНИРА ОТВОРАЊЕ НОВИ ИЛЈАДА РЕСТОРАНИ НИЗ ЦЕЛИОТ СВЕТ ВО 2018 ГОДИНА

блиц Македонија

Како што изјави финансискиот директор на Мекдоналдс Кевин Озан, американскиот синџир ресторани за брза храна планира да инвестира околу 2,4 милијарди американски долари во реновирање на постојните и отворање нови илјада ресторани во светот оваа година. Според последните податоци, компанијата во последниот квартал од минатата година на светско ниво остварила приход од 5,35 милијарди долари, што е
5,5 % повеќе од очекувањата на аналитичарите што прогнозираа приход од 5,26 милијарди долари. Овој раст на територијата на САД изнесува 4,5 %. „Нашиот бизнис е во пораст и во моментов стои на цврсти основи. 2017 година е најдобра според перформансите на компанијата во изминативе шест години и според тенденциите овој успех ќе продолжи и во наредниот период“ – изјави Стив Истбрук, главниот извршен директор на компанијата. Според него, успехот најмногу се темели на повратот на дел од пазарот, како и освојувањето на нови сегменти од пазарот, пред сè во делот на доставата и мобилните нарачки.

ПРЕПОРАЧАНО