Вести

Тркалезна маса: “ИДНИНАТА НА WB6: ВО ЕУ ИЛИ ПОКРАЈ НЕА?”

Датум: 11 мај 2021, 11ч, вторник

Локација: WEBEX

Бесплатна регистрација на следниот линк REGISTRATION

Работен јазик: англиски

Аспектите што ќе бидат посебно земени предвид се трите сценарија во поглед на иднината на економиите на Западен Балкан до 2035 г:

1.     Пристапување кон ЕУ   - Четири економии од Западен Балкан да влезат во ЕУ!
2.     Бизнисот на прво место!  (Регионална економска интеграција)
3.     Напуштање на ЕУ аспирациите: Регионот да ја напушти Европската перспектива и да се заврти кон Исток.

Овие три сценарија се елаборирани во стратешка студија спроведена од страна на International Service Facility на Европската комисија преку Zentrum für Soziale Innovation (https://www.zsi.at/)

 

Учесници во дискусијата:

Панелисти:

Д-р Клаус Шух , Центарот за Социјална иновација Виена,                    

Н. Е. Марија Петровиќ, Амбасадор на Република Црна Гора во Северна Македонија

Фрек Јанмат Eкономски оддел при Европската делегација 

Д-р Татјана Штерјова Душковска, Коморски инвестициски форум, Генерален секретар

Д-р Марјан Бојаџиев, автор на текстот „Како побрзо во Европа“

Д-р Гордан Георгиев, автор на текстот „За планот Б, проширен и надграден“

 

ПРЕПОРАЧАНО