Интервјуа

Блидарус: Сакаме да станаме источноевропски центар за извонредност во финансиските услуги

Интервју Адријан Блидарус, сопственик и извршен директор на Softelligence

1. Технолошката компанија Softelligence, чиј сопственик и извршен директор сте Вие, одлучи да отвори свој Центар за испорака во Скопје. Врз база на кои податоци ја донесовте оваа одлука?

Прво и најважно, Softelligence треба да го гледаме како еден од лидерите за раст на регионот во Централна и Источна Европа во областа на информатичката технологија, според Financial Times FT1000. Со стапки на раст од 20-30% годишно и опслужување на компании од светска класа во финансиските услуги, нашиот тим порасна 25% за помалку од една година. Нашата амбиција е да продолжиме да им служиме на нашите клиенти во Велика Британија, САД и Европа од она што сакаме да станеме Источноевропски центар на извонредност во финансиските услуги, да обезбедиме технолошки и консултантски услуги околу дигиталната трансформација водена од податоци и да бидеме препознаени за нашата извонредна експертиза во двете - технологија и области поврзани со бизнисот.

Гледајќи наоколу, брзо сфативме дека Северна Македонија има најголем и најбрз потенцијал за раст во регионот. Со двоцифрен годишен раст на ИТ секторот (15%) и голем број таленти во компјутерските науки, Скопје е најразумниот избор. Исто така, верувам дека на културен план има голема компатибилност и мултикултурно збогатување што нашите нови колеги ќе ги донесат во Softelligence.

2. Велите дека вашите решенија и платформи се водени од податоци и вештачка интелигенција. Што значи ова?

Денес во финансиските услуги постои изреката дека „податоците се новото масло“. Верувам дека ова е многу добра метафора за да се опише потенцијалот што може да се постигне со искористување на достапните податоци. Што сакам да кажам со ова? Исто како што нафтата му е позната на човештвото уште од антиката, луѓето користеле различни техники за обработка на податоците. Знаеме дека суровата нафта има многу мала внатрешна употреба, но нејзината вредност се зголемува експоненцијално кога се рафинира со користење на вистинскиот сет на технологии за да се овозможат сите видови апликации од греењето на домовите до гориво за авионите. Со податоците, работите се речиси исти: неговата вредност расте експоненцијално кога ќе успеете да ги рафинирате, надвор од ограничувањата на човечкиот мозок и со помош на технологијата да ги претворите во информации и знаење. Потоа ги враќаме овие сознанија за одлуките и деловните процеси. Затоа секое решение во денешно време мора да има компоненти кои обезбедуваат увид и ги користат тие согледувања за да креираат поинтелигентни деловни процеси. Ова е крајната конкурентна предност.

Кога ќе ја погледнете вештачката интелигенција, сфаќате дека во крајна линија тоа е уште еден начин на обработка на податоците. Прилично комплициран и високотехнолошки начин да се користи математиката за одговарање на прашања, каде спротивно би можеле само да ги погодуваме одговорите. Користејќи го, може подобро да го разберете минатото, сегашноста, дури и да ја видите можната иднина.

Нашите решенија за машинско учење работат заедно со експерти за осигурување и банкарство, давајќи им можност да станат попродуктивни, точни, креативни и проактивни, обезбедувајќи предвидувања, револуционизирајќи го начинот на кој работат и комуницираат со нивните клиенти.

3. Во што конкретно ќе ги вложите најавените милион евра во Северна Македонија?

Луѓето се срцето на нашиот бизнис, така што, пред сè, овие инвестиции ќе бидат насочени кон оние кои ќе решат да се приклучат на нашето големо семејство експерти водени од страста. Имаме намера да обезбедиме одлични услови за работа, пристап до најнова технологија, до обуки и специјализирани курсеви кои ќе им помогнат на нашите македонски колеги да станат подобри секој ден, да можат да уживаат во нивната работа и да уживаат во чувството дека припаѓаат на голема група технолошки мајстори, решавајќи витални проблеми за глобалните клиенти.

4. Каков профил инженери Ви се потребни за овој Центар? Дали за нив се предвидени дополнителни обуки и едукација?

Бараме развивачи на софтвер, инженери за софтвер и податоци, архитекти за решенија, научници за податоци, лидери на тимови, проект менаџери и многу повеќе. Најважните технологии на кои се фокусираме во моментов се .NET и технологијата поврзана со податоци и класичната (SQL) и најсовремената (Big Data, NoSQL, data lakes). Најчесто бараме луѓе кои имаат цврста основа во софтверското инженерство и работно искуство поврзано со облак технологиите. Ќе ги поддржиме и обучуваме да стекнат повеќе знаења и да се сертифицираат. Ова е нешто од кое сите имаат корист: нашите нови колеги, нашиот постоечки тим, компанијата и македонската ИТ индустрија, бидејќи знаењето останува кај луѓето.

5. Постојат ли компании во Северна Македонија кои може да ги користат вашите услуги или можеби имате сознанија дека вашите решенија веќе се користат во некои наши компании? Дали софтверските решенија што ќе се прават во земјава ќе бидат наменети само за странските пазари?

Нашите решенија можат да и помогнат на секоја банка, заемодавач, закупувач, осигурител, MGA или брокер ширум светот, а тоа значи дека секоја таква компанија во Северна Македонија ќе може да има корист од нашите решенија. Бидејќи нашите клиенти се глобални, не може да го исклучиме фактот дека некои од решенијата што ги имплементиравме во други земји можеби веќе работат во вашата земја. Да, верувам дека можеме и најверојатно ќе се ангажираме и ќе обезбедиме решенија за банките или осигурителните компании во Македонија. На овој начин, нашите колеги во земјава ќе можат да се гордеат што нивната работа влијаела врз нивниот секојдневен живот или животот на нивните семејства, кога комуницираат со својата банка, земаат нов кредит, изнајмуваат автомобил, купуваат ново осигурување или поднесуваат барање.

ПРЕПОРАЧАНО