Финансии / Банкарство

НБ: Во декември: Годишен раст од 7,8% на вкупните депозити и од 8,3% на вкупната кредитна поддршка во декември 2021

Вкупните депозити во декември, на годишна основа, се повисоки за 7,8%, при раст кај двата сектора, поизразен кај секторот домаќинства.

На годишно ниво, вкупните кредити, во ноември, бележат раст од 8,3%, при зголемено кредитирање кај двата сектора - со поголем придонес од корпоративниот сектор.

Најновото соопштение за монетарните движења е достапно на следната врска: https://www.nbrm.mk/content/statistika/Soopstenija/%D0%9CD/2021/Soopstenie_za_pecat_monetarni_dvizenja_2021_dekemvri_mk.pdf

ПРЕПОРАЧАНО