Финансии / Банкарство

Фуна: Индексот S&P500 порасна за 28 % во 2021 година. Што ги движи овие високи приноси на пазарите на акции во овие уште понесигурни периоди?

Димитар Фуна

Авторот е економист

Најголемиот дел од земјите во светот ја согледаа опасноста од ковид-19 околу јануари 2020 година. Следствено, рестриктивните мерки започнаа да се воведуваат околу март, на крајот на првиот квартал. Сепак, дури и во тие услови, доколку инвестиравте $1 000 во најголемите 500 американски компании на почетокот на 2020 година, до крајот на 2021 година вашата инвестиција ќе вредеше $1 476, односно принос од речиси 48 % за две години. За споредба, на македонската берза истата инвестиција ќе ви донесеше принос од 32 %.


Целата анализа можете да ја прочитате на следниот линк

ПРЕПОРАЧАНО