Финансии / Банкарство

Цените на кои акции најмногу се зголемија и намалија на Македонската берза минатата недела?

Кирко Бошкоски

авторот е економист | 16.05.2022г.

Неделен извештај за периодот 09.05.2022 до 13.05.2022г.


Минатата недела, во периодот од 09.05.2022 до 13.05.2022г.  на Македонската берза на хартии од вредност на официјалниот и на редовниот пазар беше остварен вкупен промет од 139,6 милиони денари или околу 2,27 милиони евра. 44,4 % од овој промет (околу 1 милион евра) беше реализиран преку акциите на Комерцијална банка АД Скопје. Втори најтргувани акции беа акциите на Гранит Скопје со 36 милиони денари или околу 585,5 илјади евра (25,7 % од вкупниот промет). Потоа следуваа акциите на Алкалоид Скопје со 15,4 милиони денари или околу 251,6 илјади евра (11% од вкупниот промет). Во топ 5 акции според прометот изминатата недела беа уште и акции на НЛБ Банка АД Скопје со 7,7 милиони денари или околу 125,2 илјади евра и акциите на Макпетрол Скопје со промет од 5,5 милиони денари или 89,9 илјади евра.

Прометот на официјалниот и на редовниот пазар беше остварен со 418 трансакции со кои се истргуваа вкупно 47 619 акции и обврзници.

Најголеми губитници изминатата недела се имателите на акции на Стопанска банка Скопје и НЛБ ОКТА Скопје. Цената на нивните акции се намали за 4,06 % и 2,67 %, соодветно. Потоа следуваа акциите на Комерцијална банка Скопје, НЛБ Банка АД Скопје, и Алкалоид Скопје со пад на цените од 1,55 %, 1,27 % и 1,12 %, соодветно.

Зголемување на вредноста минатата недела имале акциите на Гранит Скопје од 3,50 %, Македонски Телеком Скопје од 1.11 %,и на ТТК Банка АД Скопје од 0,29 %

ПРЕПОРАЧАНО