Финансии / Банкарство

Кадиевска Војновиќ: Стагфлација, проекции, ребаланс

Маја Кадиевска Војновиќ

Авторот е поранешен вицегувернер на НБРСМ

Малкумина предвидоа дека светот по големата криза предизвикана од пандемијата со ковид-19 ќе влезе во период на стагфлација, односно во период на висока инфлација и низок раст. Војната во Украина само ги засили започнатите трендови кај инфлацијата предизвикани од намалената глобална понуда кај некои суровини и примарни производи и застоите во синџирите на испорака.


Целата анализа можете да ја прочитате на следниот линк

ПРЕПОРАЧАНО