Финансии / Банкарство

Ангеловска-Бежоска ‒ Милер: Мерките на Народната банка се наменети за задржување на макроекономската стабилност

07.09.2022г

И покрај предизвиците коишто ги донесе војната во Украина за глобалната и домашната економија, макроекономската и финансиската стабилност во земјава се задржаа. Ова беше заклучено на средбата помеѓу гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска и новиот шеф за економски прашања во Амбасадата на САД во земјава, Рајан Милер. На средбата стана збор за тековните економски случувања и остварувања, како и за политиките и мерките коишто се преземаат за одржување на стабилноста.

Гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, посочи дека новиот контекст условен од заострувањето на геополитичките тензии доведоа до изразени нагорни притисоци врз инфлацијата, а надолни врз економскиот раст. Таа наведе дека Народната банка започна со постепено зголемување на основната каматна стапка, придонесувајќи за смирување на инфлациските очекувања и за одржување на среднорочната ценовна стабилност. Народната банка беше присутна на девизниот пазар со цел да ја задржи стабилноста на курсот од почетокот на кризата со надополнување на понудата на девизи. Беа донесени и целни мерки преку промени во инструментот задолжителна резерва, заради натамошно раздвојување на стапките на задолжителна резерва од валутен аспект, со цел да се поттикне штедењето во домашна валута. Како резултат на ова, успешно се задржа стабилноста на девизниот курс.

На средбата стана збор и за економскиот раст, којшто во вториот квартал од 2022 година изнесува 2,8% и во целост се совпаѓа со проекцијата на централната банка од 2,8%. Сепак, беше посочено дека ризиците за економијата во втората половина на годината се надолни, што е поврзано со движењата на цените на енергентите на светските пазари и ефектот на пренос којшто го имаат врз домашните цени. Неизвесноста и натаму е висока и е условена од случувањата во Украина и санкциите кон и од Русија, а сè уште постојат и ризиците од нови соеви или нови бранови на ковид-19.

Гувернерката Ангеловска-Бежоска истакна дека Народната банка внимателно ги следи и меѓународните и домашните економски движења и соодветно ги осмислува политиките коишто ги водат монетарните власти за одржување на макроекономската стабилност.

ПРЕПОРАЧАНО