Финансии / Банкарство

Анализа и очекувања на финансиските пазари

Здружение на пазарни техничари од Јужна и Источна Европа − СЕЕМТ

Економија и бизнис | печатено издание | ноември 2023г.

Графиконите Ичимоку  (Ichimoku Cloud Charts) беа измислени во Јапонија во 30-тите години на минатиот век. Облакот кој се прикажува на графиконот е конструиран од цената и концептот е едноставен. Ако цените се над облакот, трендот е нагорен, а ако се под, имаме надолен тренд. Ичимоку на јапонски значи „еден поглед“ и едноставното гледање на тоа каде се цените во однос на облакот ни кажува во каков тренд се наоѓаме. Еве неколку главни графикони на пазарот во моментот.


ЕУР/УСД

Две илјади дваесет и втората година започна како „година на доларот“ бидејќи еврото конечно потона под 1 долар и достигна најниско ниво од 95,30 во септември 2022 година. Но, тогаш почнавме да гледаме низа повисоки ниски цени и повисоки максимални цени (higher lows and higher highs). Ова е класична теорија на Дау како што е наведено од Чарлс Дау пред повеќе од 100 години. На графиконот цените го преминуваат облакот (црвената линија) од надолна во нагорна територија и еврото се тргуваше повисоко речиси една година за да го достигне врвот од речиси 1,13 долари во јули. Но, набргу потоа видовме уште една промена на трендот со крст под облакот во надолна или т.н. мечешка територија.
Дневниот графикон на еврото сега е во среднорочен надолен тренд, што значи дека најверојатно ќе видиме дополнителни падови во неделите и месеците што ќе следуваат.


Злато

Добро познат однос е дека берзанските стоки и благородните метали вообичаено паѓаат кога американскиот долар расте, и обратно. Оттука не е изненадувачки што графиконите на еврото и на златото често изгледаат многу слично. Голем дел од изминатава година тие беа во оваа корелација, но врската моментално се распаѓа. Златото сега расте, назад над облакот, додека доларот расте и во однос на еврото. Ценовното ниво од 2 000 долари е многу важно долгорочно ниво што треба да се пробие и да се задржи. Не треба да бидеме изненадени кога ќе видиме отпор на цените овде во следните недели, но златото се врати над облакот и среднорочниот тренд е нагорен.


Сурова нафта

Суровата нафта беше во јасен надолен тренд во поголемиот дел од 2022 година по највисоките нивоа поради војната во Украина. Но, на почетокот на летото оваа година, суровата нафта премина над облакот и ни кажува дека сега сме во нов среднорочен нагорен тренд на цените на нафтата. Се разбира, ова не е добра вест за инфлацијата. Ознаката од 100 долари е клучно ниво на отпор и ние се повлековме на околу 97 долари, но нагорниот тренд овде е јасно видлив над облакот така што не треба да бидеме изненадени кога ќе видиме дека нафтата го пробила нивото 100 долари во месеците што ќе следуваат.


S&P индекс

Американската берза имаше позитивен почеток на почетокот на 2023 година со вкрстување над облакот во позитивна територија. Пазарот тогаш порасна околу 15 % повисоко во текот на летото. Но, понискиот врв во август проследен со понискиот минимум во септември доведе до вкрстување под облакот Ичимоку така што сега американската берза е во негативна територија и треба да очекуваме дополнителни падови додека сме под облакот.


Ако сте желни да навлезете подлабоко во светот на техничката анализа и да стекнете сеопфатно разбирање за различните стратегии и методи што се користат за анализа на различни класи на средства на пазарот, ве покануваме да се приклучите на Здружението на пазарни техничари на Југоисточна Европа. Како член ќе имате пристап до вредни ресурси, едукативни настани и енергична заедница на професионалци кои ја споделуваат нивната страст за техничка анализа. Посетете ја нашата веб-страница на www.seemt.org за да дознаете повеќе и да започнете со збогатено патување со експертиза за техничка анализа на пазарот.

Здружение на пазарни техничари од Јужна и Источна Европа − СЕЕМТ

ПРЕПОРАЧАНО