Бизнис

Французите помалку трошат гас, сметките од јули се повисоки!

11.06.2024

Од први јули годинава милиони потрошувачи во Франција ќе плаќаат повисоки сметки за природен гас за 11,7 отсто, објави француската Регулаторна комисија за енергетика (ЦРЕ).

Новата цена на гасот ќе изнесува 13,50 евра за мегаватчас, а зголемувањето е поради повисоките трошоци за дистрибуција од главниот оператор во земјата. Потрошувачката на цената на гасот во Франција се намалува. Затоа просечните трошоци за испорака на гасот  се повисоки  и влегуваат во јулските сметки на француските потрошувачи.

Европските фјучерси на гас на вчерашното тргување на берзата ТТФ се продаваа по цена од 33,1 евро за магаватчас, пренесе „Политика“.


 

фото freepic 

ПРЕПОРАЧАНО