Финансии / Банкарство

ЕУ предупредува на прекумерно буџетско трошење во Франција, Италија...

19.06.2024

Од Европската Унија денеска се очекува да ги опомене 10 влади, вклучително и Франција и Италија, поради нивното прекумерно трошење откако новите буџетски правила стапија на сила оваа година.  Ова ќе биде првпат Брисел да ги опоменува нациите откако ЕУ ги суспендираше правилата по пандемијата на Ковид во 2020 година и енергетската криза предизвикана од војната во Украина, бидејќи државите ги поддржуваа бизнисите и домаќинствата со јавни пари.

Според најавите, Европската комисија денеска ќе ги објави проценките за буџетите и економиите на 27-те држави на ЕУ и најверојатно ќе посочи дека околу 10 земји, вклучувајќи ги Белгија, Франција и Италија, имаат дефицит повисоки од три проценти.  Целите се долгот на државата дека не смее да биде поголем од 60 отсто од националното производство, со јавен дефицит -- недостигот помеѓу државните приходи и трошоците -- не повеќе од три отсто.

Извршната власт на ЕУ се закани дека ќе започне процедури за прекумерен дефицит, што го започнува процесот што ја принудува земјата преоптоварена со долгови да преговара за планот со Брисел за да се врати на вистинскиот пат. Таков потег треба да биде одобрен од министрите за финансии на ЕУ во јули.

Земјите кои нема да ја поправат ситуацијата, теоретски може да бидат погодени со казни од 0,1 отсто од бруто домашниот производ (БДП) годишно, додека не се преземат мерки за решавање на прекршувањето.

Земјите од ЕУ со највисоки коефициенти на дефицитот во однос на БДП минатата година се Италија (7,4 отсто), Унгарија (6,7 отсто), Романија (6,6 отсто), Франција (5,5 отсто) и Полска (5,1 отсто).

Земјите-членки мора да ги испратат своите повеќегодишни планови за трошење до октомври за ЕУ ​​внимателно да ги испита, а комисијата потоа ќе ги објави своите препораки во ноември.

Според новите правила, земјите со прекумерен дефицит мора да го намалуваат за 0,5 поени секоја година. 


Извор МИА/фото freepic 

ПРЕПОРАЧАНО