Lifestyle

ДАЛИ ДА ОСТАВИТЕ БАКШИШ И КОЛКУ ДОКОЛКУ ПЛАЌАТЕ СО КАРТИЧКА!

Дали треба да се остави бакшиш? Колку? Важи ли непишаното правило од  10%  кога се плаќаат поголеми износи за угостителски услуги? Како да се плати бакшиш кога се плаќа со безготовинските картички или со мобилен телефон?

Повеќето историчари се согласуваат дека практиката на давање бакшиш започнала најдоцна во средновековна Европа, кога аристократите им давале на своите слуги или работници парични подароци. Но, тоа траело сè додека благородништвото значело нешто и имало полни паричници, а во буржоаската ера од 19 век, оваа практика речиси исчезнала во Европа. Оваа пракса била зачувана само во Соединетите Американски Држави, а потоа обичајот „се вратил“ преку Атлантикот, пишува во текстот на Свијет.хр.

Новите технологии внесуваат конфузија и во обичајот на давање бакшиш. Во минатото, неколку монети или банкноти биле оставани на масата во ресторан или во тегла покрај касата каде што вработените во ресторанот морале да го поделат бакшишот.  Бидејќи не е фер келнерот да го собира бакшишот, дури и ако готвачот и кујнскиот персонал всушност ја завршиле најголемата работа од која сте биле задоволни.

Зголемената употреба на картички, апликации и екрани на допир создаде дополнителни опции  и конфузија кај корисниците. Меѓутоа, производителите на фискални каси и преносни уреди за келнери сега редовно вклучуваат опција за плаќање на ставката - бакшиш.

Што треба да направите кога на екранот ќе се појават опциите за бакшиш од 15, 20 или 25 проценти? Клиентите често ја избираат стандардната опција. Со тоа што го прават бакшишот стандардна опција, дизајнерите на апликации им отежнуваат на клиентите да не остават ништо.

Анкета спроведена во мај 2023 година од YouGov во САД, Велика Британија, Франција, Германија, Данска, Шведска, Шпанија и Италија покажа дека повеќето гости на ресторани во овие земји даваат бакшиш помеѓу пет и десет проценти  и ретко повеќе. Во САД имало исклучок, каде две третини од испитаниците давале  бакшиш од 15 проценти или повеќе.

Анкетата, исто така, покажа дека многу Американци даваат бакшиш дури и кога услугата е лоша.

Како да се справите со новиот начин на давање бакшиш? Всушност, воопшто не е лесно: ако внесете бакшиш во уредот за да биде одбиен од вашата сметка, речиси е невозможно гостинот да знае дали ќе оди кај келнерот  или дали шефот ќе го стави во џеб. Но проблем се јавува и за државата која ги прибира даноците на секоја извршена трансакција. Исто така е добро да се знае колку се платени вработените: дали бакшишот е всушност нивниот главен извор на приход? Ова воопшто не е невообичаено во САД, каде што келнерите се платени само „минимум“ два долари на час.

Исто така, лицето кое го дава бакшишот треба да го разбира и системот и математиката. Главното правило е да останете смирени и да размислите сами: луѓето во редот зад вас можат да бидат лути колку што сакаат, но тоа се ваши пари.

Затоа финансиските експерти советуваат кога се сомневате платете со готовина наместо со картичка, пишува Свијет.хр.


фото freepic

ПРЕПОРАЧАНО

Најчитано