Општество

МАКЕДОНСКО-ГЕРМАНСКОТО СТОПАНСКО ЗДРУЖЕНИЕ 12 ГОДИНИ ПО РЕД ДОМАЌИН НА НАЈГОЛЕМИОТ НЕФОРМАЛЕН НАСТАН ЗА БИЗНИС СЕКТОРОТ ВО МАКЕДОНИЈА!

Дванаесеттиот Октоберфест беше отворен на традиционалниот начин на кој се отвора и Октоберфест во Минхен, со дрвен чекан беше пробиен чепот на првото буре со пиво, а со изреката “О'zapft is“ (тапата е отворена) започна вчерашната прослава.
Директорот на Делегацијата на германското стопанство во РМ, Патрик Мартенс, новиот заменик амбасадорот на Сојузна Република Германија во Македонија, д-р. Петар Шалер, директорот на Пивара Скопје, г-динот Владимир Косијер и пратеникот на Бундестагот вон дер Марвиц, традиционално го отворија дванаесеттиот Октоберфест на Македонско-Германското стопанско здружение во Скопје.Особено не радува дека скопскиот Октоберфест од година во година станува се популарен. Се бараше и оваа година карта плус. Кога започнавме со негова организација првично беше планирано да е настан за нашите деловни партнери, клиенти, членови. Секоја наредна година бројот на присутните гости се зголемува и првичната бројката од 150 гости оваа година достигна дури 1500 гости. Покрај претставниците на бизнис заедницата, амбасадори, претставници од медиумите оваа година со нас се и шест пратеници на Бунсетагот - соопшти Патрик Мартенс, директорот на Делегацијата на германското стопанство во РМ.
Втора година по ред Пивара Скопје е домаќин на овој настан. Покрај можноста гостите да уживаат во одлични пива и традиционална баварска кујна сакаме заедно со Прилепска пиварница уште повеќе да ја доближиме пивската култура во Македонија-рече Владимир Косијер и на бина го покани Сашко Самарџиоски, генералниот директор на Прилепска пиварница да наздрават за заедничките предизвици и успеси.
„Октоберфест се слави веќе 200 години во Минхен и на овој настан доаѓаат 6 милиони посетители, особено ми е мило дека прославата на Октоберфест во Скопје е прерасната во традиција, овој настан е од големо значење за градот Скопје, тој е важен за соработката како на економски, така и на културен план помеѓу нашите две земји- соопшти пратеникот на Бундестагот вон дер Марвиц.

Во септември 2019 не очекува 13 годишнината од прославата на Октоберфест и тогаш повторно ќе речеме: “О'zapft is“ (тапата е отворена)!
--------------------------------------------------------------------------------------
Македонско-Германското стопанско здружение (МГСЗ) е основано 2000 год. во Скопје по иницијатива на Унијата на Германскитe комори за индустрија и трговија од Берлин. Со своите 200 компании-членки тоа претставува најголемо билатерално здружение во Македонија, кое игра значајна улога во застапувањето на интересите и активното поврзување на компаниите кои учествуваат во економските односи меѓу Германија и Македонија. Македонско-Германското стопанско здружение и Претставништвото на Германското стопанство во Македонија се дел од мрежа на 130 канцеларии на Германското стопанство во 120 земји во светот.

ПРЕПОРАЧАНО