Општество

ДОКТОР ДИЏЕЈ, КАКОВ НИ Е ПУЛСОТ?

Лидија Георгиева

Авторката е дизајнер, редовен професор

Задоволство ми е токму со овој роденденски текст да ја започнам седмата година од дружбата со Економија и бизнис. Јануари го чувствувам како месец на ревитализација, па сакав да истражам една визија за нас, можеби повистинита (или барем исто толку) од онаа на политичарите која, за жал, доминира во нашево општество. Кога ќе заврши стресот од работниот ден и сакаме да ја заборавиме горчината од турбулентната политичка сцена, тие имаат клучна улога кога ни треба (музичка) терапија. Со потполно различен систем на вредности, тие се дел од „бандата“ што ги сочинува срцето и душата на градот, на земјата. Зборуваат со љубов и за љубов кон музиката, со ноќна визија и смисла за хумор, тие се луцидни, елоквентни, поетични, еклектични, ретро или без прецизни рамки, нѐ возат низ амбиентите на електро, техно, хаус, поп, диско/панк, рок и тек хаус... На сите им ги поставив истите прашања и уживав во нивната дијагноза. 

БОЈАН ЈАНЕВ – НАДЕЖ МИ ДАВА НОВИОТ БРАН НА ЕНТУЗИЈАСТИ

 

   

 

 

  

СОЊА ИСМАИЛ ОГНЕНОСКА – СКОПЈЕ Е ЖИЛАВ ОРГАНИЗАМ

 

 

 

   

 

МИРКО ПОПОВ – ЛУЃЕТО ИМААТ ПОТРЕБА ДА ИЗВАДАТ МАКСИМУМ ОД ФАКТОТ ШТО СЕ РОДЕНИ

 

 

 
 

 

СРЃАН ЈАНИЌИЈЕВИЌ – ОТМЕНОСТ И ПРЕФИНЕТОСТ НАСПРОТИ КАФАНСКОТО ЗВУЧНО ЗАГАДУВАЊЕ

 

 

 

 

НИНО НАУМОВ – ПОНЕКОГАШ САКАМ ПУЛСОТ
ДА БИДЕ ПОГЛАСЕН, ПОМАСОВЕН

  

 

 

 


ВЕРА ЈАНКОВИЌ – МУЗИКАТА НЕМА ГРАНИЦИ, САКА НЕПРЕГЛЕДЕН, СОНЧЕВ ТЕРЕН ЗА ТРЧАЊЕ

 

 

 


ИЛИНА АНГЕЛОВСКА – СКОПЈЕ ВО МОМЕНТОВ ЈА ДОЖИВУВА СВОЈАТА РЕНЕСАНСА

 

  

 (Економија и бизнис, печатено издание, февруари 2019)


ПРЕПОРАЧАНО