Финансии / Банкарство

КОЈ ТРЕБА ДА ГО ПЛАТИ ДАНОКОТ ЗА БАКШИШ? – даночни нејаснотии во Србија кога во дигиталната ера бакшишот повеќе не е исклучиво „во готово“

Праксата во регионот и во светот за оданочување на напојницата за усгостителскиот персонал е различна. Во повеќето европски земји, бакшишот е вообичаен, но најчесто формално решен. Од минатата година, Хрватска го дефинираше даночниот третман на бакшишот, па износот до 3.360 евра годишно по вработен е ослободен од данок, додека над тој износ се плаќа данок на доход од 20 проценти. На овој начин, бакшишот се фискализира и без оглед на тоа дали е плаќање во готово или со картичка, тој влегува во системот.

Во Србија, бакшишот денес претставува важен дел од приходите на вработените во угостителската индустрија, додека во пракса речиси никогаш не се оданочува. Овој проблем беше дискутиран и на конгресот на хотелиери и угостители во рамките на панелот „Работна сила, даноци и угостители“.

Дуња Ѓениќ од Министерството за туризам и млади истакна дека во пракса угостителските објекти работат помеѓу секојдневната традиција и законските обврски и дека прашањето за бакшишот честопати носи сомнежи.

„Оваа година, Министерството за финансии даде дури две мислења за темата бакшиш и оданочување, но како обврска на самиот вработен, а не како обврска на работодавачот, префрлајќи ја одговорноста на вработениот. Поточно, вработениот има обврска самиот да ги пријави парите што ги прима и да поднесе образец за самооданочување“, изјави Ѓениќ.

Таа додава дека во дигиталното доба бакшишот повеќе не е исклучиво „во готово“ и дека мора да се разгледаат начини за негово регулирање преку електронски, ПОС уреди и одредени платформи.

Зборувајќи за прашањето за бакшишот, Милосав Дулиќ, директор на NS Hotels Hospitality Management Group, истакна дека HORES како здружение ја покрена иницијативата за регулирање на оваа област, но така што бакшишот не е обврзувачки за гостите и е во согласност со нивната волја и задоволство од услугата што ја нудат.

Според него, денешната пракса е поделена,  има такви што го избегнуваат овој вид награда од страв од прекршок, а од друга страна, има и такви што дозволуваат бакшиш преку плаќање со картичка.

Здружението смета дека бакшишот треба да биде ослободен од оданочување, а доколку нема можност тоа да се направи до одреден годишен лимит, по примерот на Хрватска.

Даночниот советник и член на Управниот одбор на Здружението на даночни советници на Србија, Александар Васиќ, во интервју за Бизнис.рс,  истакнува дека бакшишот подлежи на оданочување, но дека во пракса не се оданочува.

„Во јануари оваа година, Министерството за финансии издаде мислење за даночниот третман на бакшишот во кое потврди дека тоа е приход на физичко лице кој подлежи на данок на доход, како таканаречен друг приход“, вели Васиќ.

Иако станува збор за традиција, тој потсетува дека е познато дека овој приход генерално не се оданочува во пракса бидејќи бакшишот обично се дава во готово.

„Обврската за пресметување и плаќање данок, како и за поднесување даночна пријава, е одговорност на келнерот, односно лицето кое го прима бакшишот.


 

Фото Економија и бизнис 

ПРЕПОРАЧАНО

Најчитано