Општество

Самракот на „Момците од Чикаго“

Љупчо Поповски | Авторот е новинар

Економија и бизнис | печатено издание | ноември 2023г.

Педесет години од државниот удар во Чиле и подоцнежниот неолиберален „шок-третман“ на чилеанската економија спроведен од Милтон Фридман и од „Момците од Чикаго“ ја трансформираа земјата. Таа стана просперитетна економија со крвави раце од првобитниот грев: диктатура која систематски ги прогонуваше, ги затвораше, ги мачеше, ги прогонуваше и ги убиваше своите противници. Неолиберализмот беше во јадрото на овој економски пресврт, сега сите се откажуваат од него.


Целиот текст можете да го прочитате на следниот ЛИНК

 

ПРЕПОРАЧАНО