Општество

Мицковски: Зошто тракторите маршираат кон градовите?!

Ивор Мицковски | Авторот е политиколог

Економија и бизнис | печатено издание | 15 февруари 2024г.

Изминатава недела земјоделците во повеќе европски држави излегоа на протест поради тоа што растат цените за производство, а цените за храната остануваат исти. Тие се жалат на зголемените цени за производство, на малите маржи и на климатските политики. Во различни држави различни се причините за протест. Во Германија, тоа е планот на Берлин да ги намали даночните олеснувања на земјоделците за дизел за да го балансира буџетот. Во Холандија, тоа е обврската да се намалат емисиите на азот. Земјоделците велат дека се соочуваат со опаѓање на цените на нивните производи, растечки цени за производство, строга регулатива, долг, климатски промени и евтин странски увоз.


Целиот текст можете да го прочитате во печатеното издание на Економија и бизнис кое можете да го најдете во трафика или во сите поголеми маркети (Веро, Рамстор, Тинекс...)

Доколку сакате да се претплатите и да го добивате печатеното издание на адреса што вие ќе ја посочите, без трошоци за достава, кликнете ТУКА.

ПРЕПОРАЧАНО