Page 1 - WICE - wine ice-cream
P. 1
ИНТЕРВЈУ
ДАЛИ СТЕ
ПРОБАЛЕ
СЛАДОЛЕД СО
ВИНО?
Интервју со
Софија Дацева,
Марија Петрушеска и
Софи Ѓорческа
партнери во стартапот
„Матриошка“, компанија -
производител на сладоледот од
вино „WICE - wine ice-cream“
(фото: Економија и бизнис)
Кога слушнав дека постои сладолед чина се состои во разликите на точките
со вино и дека тој се произведува како на мрзнење на двете состојки. Додека
бизнис-активност на македонски стар- точката на мрзнење на виното варира
тап, тоа ми изгледаше навистина интри- од -13 ℃ до -18 ℃, точката на мрзнење на
гирачки. За почеток, каков е тој сладо- сладоледот е 0 ℃. Така, кога двете сос-
лед со вино? Kажете ни нешто повеќе. тојки ќе се спојат и ќе замрзнат, она што
се добива е хемиски нестабилна струк-
Maк.Стартап (С. Дацева): Сладоледот тура во која виното паѓа на дното на
со вино, уште познат под брендот WICE смесата, а самата смеса кристализира.
(скратено од wine ice-cream), претставу- По повеќе од година и пол активности
ва сладолед кој е направен со 50 % вино за истражување и развој кои главно се
и содржи алкохол во крајниот производ. одвиваа во Обединетото Кралство, каде
Имено, иако идејата за комбинирање на што ги завршив моите додипломски и
сладолед и вино звучи интересно, проце- магистарски студии, развивме техно-
сот е многу комплексен. Главната при- лошки процес на покачување на точката
52 јули/август 2023