Page 1 - WICE - wine ice-cream
P. 1

ИНТЕРВЈУ









                                                                     ДАЛИ СТЕ


                                                                     ПРОБАЛЕ


                                                              СЛАДОЛЕД СО



                                                                         ВИНО?






                                                                            Интервју со

                                                                         Софија Дацева,

                                                                     Марија Петрушеска и
                                                                         Софи Ѓорческа

                                                                    партнери во стартапот
                                                                  „Матриошка“, компанија -

                                                              производител на сладоледот од

                                                                вино „WICE - wine ice-cream“






         (фото: Економија и бизнис)



                        Кога слушнав дека постои сладолед   чина се состои во разликите на точките
                   со  вино  и  дека  тој  се  произведува  како   на  мрзнење  на  двете  состојки.  Додека
                   бизнис-активност  на  македонски  стар-  точката  на  мрзнење  на  виното  варира
                   тап, тоа ми изгледаше навистина интри-  од -13 ℃ до -18 ℃, точката на мрзнење на
                   гирачки.  За  почеток,  каков  е  тој  сладо-  сладоледот е 0 ℃. Така, кога двете сос-
                   лед со вино? Kажете ни нешто повеќе.    тојки ќе се спојат и ќе замрзнат, она што
                                                           се  добива  е  хемиски  нестабилна  струк-
                      Maк.Стартап  (С.  Дацева):  Сладоледот   тура  во  која  виното  паѓа  на  дното  на
                   со вино, уште познат под брендот WICE     смесата,  а  самата  смеса  кристализира.
                   (скратено од wine ice-cream), претставу-  По  повеќе  од  година  и  пол  активности
                   ва сладолед кој е направен со 50 % вино   за  истражување  и  развој  кои  главно  се
                   и содржи алкохол во крајниот производ.   одвиваа во Обединетото Кралство, каде
                   Имено, иако идејата за комбинирање на   што  ги  завршив  моите  додипломски  и
                   сладолед и вино звучи интересно, проце-  магистарски  студии,  развивме  техно-
                   сот  е  многу  комплексен.  Главната  при-  лошки процес на покачување на точката

    52                           јули/август 2023
   1   2   3   4   5