Page 3 - WICE - wine ice-cream
P. 3
ИНТЕРВЈУ
Во моментот на развој ние не-
мавме конкретни бројки кои
би ги заинтригирале големите
компании, па затоа одлучивме
да одиме по подолгиот пат и
да изградиме наши производ-
ни линии кои денес се целос-
но автоматизирани. Моето
бизнис-искуство беше многу
специфично бидејќи проце-
сот на развој и инсталација
на фабриката го започнавме
токму во ковид кризата,по што
следуваа енергетската и сека- Софија Дацева, основач
ко економската криза
го опфаќаа процесот од развој прототип имајќи ја предвид комплексноста на ин-
до преткомерцијализација се одвиваа дустријата која ја избрав, предизвици
сè до 2020 година. Потоа, во 2020 годи- имав и ќе имам постојано. Сите се голе-
на, токму пред пандемијата со ковид-19 ми предизвици, главно бидејќи сладоле-
ние ја добивме нашата прва инвестиција дот со вино е целосно развиен од моја
и започнавме со набавка на машини и страна без никаков аутсорсинг, односно
градење на фабрика која денес е серти- од самата идеја сè до неговото комплет-
фицирана според HACCP-стандардите. но производство, сè се одвива во компа-
Главната причина зошто се одлучивме нијата. Мислам дека во различни фази
на ваков чекор беше бидејќи сладоле- на развој на самата компанија се соочу-
дот со вино не може да се произведе во вав со различен вид предизвици. Еден
класична фабрика за сладолед, односно од првите предизвици претставуваше
фабриката мора соодветно да се моди- развојот на самиот технолошки процес,
цифира. Во моментот на развој ние не- главно бидејќи тогаш имав само 21 годи-
мавме конкретни бројки кои би ги заин- на и дополнително имајќи предвид дека
тригирале големите компании, па затоа немав доволно знаење за прехранбена-
одлучивме да одиме по подолгиот пат и та индустрија и морав многу да учам.
да изградиме наши производни линии Зборувам за константно учење, читање
кои денес се целосно автоматизирани. и експериментирање од 14 часа днев-
Моето бизнис-искуство беше многу спе- но, а некогаш и повеќе од тоа. Следни-
цифично бидејќи процесот на развој и от предизвик беше изградба на самата
инсталација на фабриката го започнав- фабрика, инсталација на целата линија,
ме токму во ковид кризата,по што следу- посебно бидејќи како стартап работевме
ваа енергетската и секако економската со ограничени ресурси и имав огромен
криза. Сепак, сметам дека една од глав- ризик доколку линијата не функционира
ните предности на стартап компаниите е онака како што треба. Мислев дека тоа ќе
нивната резистентност и способност за биде најтешкиот дел, но всушност потоа
брза адаптација што ни помогна да успе- следуваше предизвикот со управување
еме да ги надминеме тешките времиња. на ладен синџир, маркетинг и пласирање
на пазарот. Потоа следуваа продажбата
Кои се најголемите предизвици со и растот, како и фокусот на извоз. Како
кои се соочивте и што ви помогна да ги што велат ,,секоја планина своја тежи-
надминете? на“, односно секоја алка од синџирот на
снабдување има свои предизвици. Она
Мак.Стартап (С. Дацева): Искрено, што ми помага да ги надминам е упор-
54 јули/август 2023