Page 2 - WICE - wine ice-cream
P. 2

ИНТЕРВЈУ





                                                                           на  сладолед  и  видов  дека  68  %  од  при-
                                                                           ходите резултираат од премиум сладоле-
                                                                           ди кои се одликуваат или со иновативни
                                                                           карактеристики или пак нови егзотични
                                                                           вкусови. Од друга страна, доколку ја ви-
                                                                           дите  индустријата  на  вино,  од  грчката
                                                                           митологија,  па  сè  до  ден-денес,  тоа  се
                                                                           консумира  во  истата  форма  –  ликвид-
                                                                           на.  Си  помислив,  доколку  би  се  развил
                                                                           сладолед кој ќе биде направен врз база
                                                                           на вино и ќе го задржува алкохолот, во
                                                                           тој момент би имала бизнис-можност во
                                                                           пресекот на двете индустрии – и така за-
                                                                           почна развојот на идејата.

                                                                                Што ќе се случи кога ќе заврши кла-
                                                                           сичната  сезона  на  топло  време  за  кон-
                                                                           сумирање  сладолед?  Имате  ли  некаков
                                   на вино на 0 ℃. Крајниот резултат од ова   план за зимските месеци?
                                   решение  претставуваше  едно  канче  од
                                   180 мл WICE кој може да има еквивален-     Мак.Стартап  (С.  Ѓорческа):  За  енту-
                                   тен ефект на консумирање чаша вино. Со   зијастичните  љубителите  на  сладолед
                                   тоа направивме иновација во две многу   не  постои  класична  „сезона“  за  консу-
                                   атрактивни индустрии, онаа на сладолед   мирање. Топлото време за консумирање
                                   преку  развој  на  нов  производ  во  однос   на  сладолед  всушност  е  мит  порди  тоа
                                   на карактеристики и вкус, како и онаа на   што има повеќе придобивки при консу-
                                   вино  преку  создавање  на  нов  начин  на   мирање во текот на зимата, една од нив
                                   консумирање  вино  –  во  замрзната  фор-  е тоа што го смирува настинатото грло,
                                   ма.                                     но и тоа што побавно се топи, па пора-
                                                                           ди тоа може да се ужива подолго во ма-
                                         Како  дојдовте  до  идејата  за  ваков   гијата  од  вкусови.  Но,  се  разбира  дека
                                   производ? Што ве инспирираше?           имаме план и за претстојната зима што
                                                                           следува...  Ексклузивно  за  вашите  чита-
                                      Мак.Стартап (С. Дацева): Искрено, до   тели можеме да ви откриеме дека WICE
                                   идејата  дојдов  спонтано  уште  во  2016   го  шири  своето  портфолио  со  повеќе
                                   година. Голем љубител сум на двете со-  вкусови  на  детски  сладоледи  и  слични
                                   стојки − сладолед и вино − и едно лето   млечни  производи  кои  ќе  бидат  дост-
                                   додека седев пред лаптоп ја добив идеја-  апни наесен, за подетални информации
                                   та  и  веднаш  истражив  на  интернет  со   заследете  ја  нашата  инстаграм-страни-
                                   надеж  дека  некаде  има  ваков  сладолед   ца: wice_wicecream или пак на Фејсбук:
                                   и би можела да го купам. Но, единствено   WICE сладолед со вино каде што ќе би-
                                   нешто што најдов на пазарот беше една   дете во тек со сите нови случувања.
                                   американска компанија која произведу-
                                   ва сладолед што е ,,инфузиран” со вино,      Значаен елемент на вашата бизнис-
                                   односно  додека  аромата  на  вино  е  за-  сторија е фактот дека вие сте македон-
                                   држана во самиот производ, најголеми-   ски стартап. Од кога постои стартапот и
                                   от  дел  од  алкохолот  всушност  испарил.   како  би  го  опишале  вашето  бизнис-ис-
                                   Тогаш  се  запрашав  зошто  алкохолот  не   куство досега?
                                   е  едноставно  задржан  во  сладоледот  и
                                   го открив проблемот со точките на мрз-     Мак.Стартап  (С.  Дацева):  Матриош-
                                   нење. На почетокот ми изгледаше невоз-  ка  како  компанија  беше  регистрирана
                                   можно, но самата идеја ме заинтригира,   уште  од  2017  година,  но  активностите
                                   посебно  кога  ја  истражив  индустријата   поврзани  со  истражување  и  развој  кои

                                                                             јули/август 2023                     53
   1   2   3   4   5