Page 4 - WICE - wine ice-cream
P. 4

ИНТЕРВЈУ






                За  ентузијастичните  љубите-
                лите  на  сладолед  не  постои
                класична „сезона“ за консуми-
                рање. Топлото време за консу-
                мирање на сладолед всушност
                е  мит  порди  тоа  што  има  по-
                веќе придобивки при консуми-
                рање во текот на зимата, една
                од  нив  е  тоа  што  го  смирува
                настинатото грло, но и тоа што
                побавно  се  топи,  па  поради
                тоа може да се ужива подолго
                во магијата од вкусови.
                                                                                           Софи Ѓорческа, технолог



             носта и визијата што ја имам за компа-   странски  бизнис-ангели.  Во  спротивно,
             нијата во која силно верувам.            ваквите  компании  кои  веќе  имаат  по-
                                                      стигнато напредок најчесто регистрира-
                   Како  ја  оценувате  бизнис-стартап   ат  компании  во  странство  од  каде  што
             сцената  и  соработката  со  институции-  и ги прибираат потребните инвестиции
             те  што  ги  вклучува  таа  во  земјава  и  во   и  продолжуваат  да  се  шират  на  стран-
             странство?  Што  може  да  се  направи  за   ските  пазари,  а  приходите  остануваат
             да се подобри овој екосистем во земјава?   надвор наместо да се вратат во нашава
             Кои  се  чинителите  што  треба  тоа  да  го   економија. Дополнително, сметам дека е
             направат?                                потребно да се стави поголем акцент на
                                                      промоција на производите и на услугите
                Мак.Стартап (С. Дацева): Сметам дека   кои ги нудат нашите стартапи на стран-
             стартап екосистемот зазема поголем за-   ските пазари и посилен фокус на извоз,
             мав од 2018 година и до денес може да се   додека во исто време овие стартапи би
             забележи голем напредок, но далеку од    имале  поволни  бизнис-услови  за  да  го
             доволен за да ги постигнеме стартап еко-  задржат  седиштето  на  нивните  фирми
             системите  на  развиените  земји.  Специ-  во државава.
             фично, додека голем фокус од страна на
             институциите е ставен на стартап компа-      Во време кога многу млади лица за-
             нии кои се во фаза на идеја и развој на   минуваат  од  земјава,  вие  одлучивте  да
             прототип, многу мал процент од нив се    останете и тука да ги развивате вашите
             фокусираат на активно следење на овие    бизнис-идеи.  Која  е  вашата  порака  до
             компании и развој на инструменти за по-  младите во земјава, до бизнис-заедница-
             мош за стартапи кои веќе се во фаза на   та, до државната администрација?
             раст и потребни им се ресурси, вмрежу-
             вања и експерти кои би им помогнале да     Мак.Стартап (С. Дацева): Јас се вратив
             го остварат овој брз раст и да прераснат   од Англија во 2018 година каде што за-
             во средни и големи претпријатија. За таа   вршив додипломски и магистерски сту-
             цел, потребно е институциите да се фо-   дии. Всушност, таму имаме и подружни-
             кусираат повеќе на развој на нови моде-  ца бидејќи сум поддржана од страна на
             ли за прибирање ресурси за компаниите    Владата на Британија и Варвик универ-
             кои се во раст, што би вклучувало созда-  зитетот  со  стартап  виза,  која  е  посебен
             вање на инвестициски фондови, повеќе     вид виза и се доделува на индивидуи кои
             акцелератори,  конвертибилни  креди-     имаат иновативна идеја и потенцијал за
             ти, како и привлекување на домашни и     брз раст. Главната причина зошто се вра-

                                                                             јули/август 2023                     55
   1   2   3   4   5