Page 5 - WICE - wine ice-cream
P. 5

ИНТЕРВЈУ






          Во моментов имаме развиено
          4 сладоледи од вино, односно
          две  класични  и  две  вегански
          верзии.  Во  портфолиото  на
          класичен  вински  сладолед  ги
          имаме мерло (чоколадо и виш-
          на) и ризлинг (ванила и мали-
          на). Во портфолиото на веган-
          ски производи имаме сорбети
          кои  вклучуваат  лимон  шприц
          и мимоза (инспириран по кок-
          телот мимоза кој содржи вино
          ризлинг, паста од портокал и
          вкус на ментол). Сите сладоле-                                           Марија Петрушеска, технолог
          ди се направени со 50 % вино
          и содржат алкохол во крајниот
          производ                              од  границите  на  Македонија,  односно
                                                балканските земји од регионот. Се наде-
                                                вам дека на следното интервјуирање би
        тив во земјава е бидејќи тука имав многу   ви кажале нешто повеќе за тоа.
        подобри  услови  за  развој  на  производ-
        ството отколку во странство. Специфич-       За крај на ова интервју, да се врати-
        но,  сметам  дека  иако  нашава  држава   ме на сладоледот со вино. Какви видови
        има уште долг пат додека да го достиг-  има, каде може да се набави и која е це-
        не нивото на високоразвиените држави,   ната?
        младите се клучна алка за овој процес да
        успее. Секој од нас треба да придонесе за   Мак.Стартап  (М.  Петрушевска):  Во
        развојот на државава бидејќи тој развој   моментов  имаме  развиено  4  сладоледи
        на крајот на денот потекнува од нас како   од вино, односно две класични и две ве-
        индивидуи  и  од  трудот  вложен  за  про-  гански  верзии.  Во  портфолиото  на  кла-
        мените  да  се  случат  кои  би  ја  движеле   сичен вински сладолед ги имаме мерло
        државава напред. Затоа мојата порака е   (чоколадо и вишна) и ризлинг (ванила и
        прво да ѝ дадат шанса на државава пред   малина).  Во  портфолиото  на  вегански
        да  одлучат  да  се  иселат  од  неа  бидејќи   производи имаме сорбети кои вклучува-
        на крајот на денот имаме само една та-  ат лимон шприц и мимоза (инспириран
        тковина.                                по  коктелот  мимоза  кој  содржи  вино
                                                ризлинг,  паста  од  портокал  и  вкус  на
             Какви се плановите на вашиот стар-  ментол). Сите сладоледи се направени со
        тап за иднината?                        50 % вино и содржат алкохол во крајниот
                                                производ. Се одликуваат со специфичен
           Мак.Стартап  (С.  Ѓорческа):  Како  што   вкус  кој  може  да  се  доживее  како  нов
        рековте, ние сме стартап кој допрва тре-  начин на консумирање вино – во форма
        ба да се развива и да расте и, впрочем,   на  сладолед.  Можете  да  ги  најдете  во
        и во тоа е магијата, што ние како млади   супермаркетите  на  Тинекс,  Тамаро  или
        ентузијасти  не  познаваме  граници,  на-  пак во ХоРеКа-секторот.  Започнавме со
        шите  соништа  постепено  ги  реализира-  активна продажба од април 2023 година
        ме. Наша голема желба е да постигнеме   и до сега сме раширени во 14 градови и
        успех во светски рамки и да бидеме ам-  сме  задоволни  од  брзиот  раст.  Цените
        басадори на нашава татковина. Но, како   варираат во зависност од локалите и од
        први  чекори  што  ги  преземавме  се  ши-  градовите,  но  можеме  да  кажеме  дека
        рење на домашниот пазар, како и надвор   цената е добро прифатена на пазарот.

    56                           јули/август 2023
   1   2   3   4   5